Cheongster Clan Community

News and Announcements

  • Donate To Support Cheongster Clan Using PayPal
  • Join our 4nd Annual Dinner NOW!!!
  • Look out for our weekly TT activities



  • Amused
  • Angry
  • Annoyed
  • Awesome
  • Bemused
  • Cocky
  • Cool
  • Crazy
  • Crying
  • Depressed
  • Down
  • Drunk
  • Embarrased
  • Enraged
  • Friendly
  • Geeky
  • Godly
  • Happy
  • Hateful
  • Hungry
  • Innocent
  • Meh
  • Piratey
  • Poorly
  • Sad
  • Secret
  • Shy
  • Sneaky
  • Tired
  • Wtf
  • Like Tree44Likes

    Thread: signal dan analisis berdasarkan PBT

    Page 1 of 2 12 LastLast
    Results 1 to 15 of 30
    1. #1
      VIP_wannabe
      Points: 6,009, Level: 33
      Level completed: 3%, Points required for next Level: 341
      Overall activity: 16.0%
      Achievements:
      Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
      This user has no status.
       
      I am:
      ----
       
      tahanpancut's Avatar
      Join Date
      Jan 2012
      Posts
      124
      Post Thanks / Like
      Points
      6,009
      Level
      33
      Mentioned
      5 Post(s)
      Tagged
      0 Thread(s)
      Rep Power
      13

      signal dan analisis berdasarkan PBT

      mulai hari ini, sy akan cuba memberikan analisis market beberapa pair, berdasarkan long term chart menggunakan teknik PBT ( price break through )

      harap signal dan analisis yg sy berikan ini, dapat membantu anda semua.

      EURJPY 19/11/2013 10.00pm

      EJ 19.11.jpg

    2. #2
      VIP_wannabe
      Points: 6,009, Level: 33
      Level completed: 3%, Points required for next Level: 341
      Overall activity: 16.0%
      Achievements:
      Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
      This user has no status.
       
      I am:
      ----
       
      tahanpancut's Avatar
      Join Date
      Jan 2012
      Posts
      124
      Post Thanks / Like
      Points
      6,009
      Level
      33
      Mentioned
      5 Post(s)
      Tagged
      0 Thread(s)
      Rep Power
      13

      Re: signal dan analisis berdasarkan PBT

      berdasarkan perjalanan chart ej malam tadi, kita dapati telah kene point SL..... ini menunjukkkan treand telah berubah arah pergerakkan...... diingatkan di sini, dalam dunia forex mestilah sentiasa meletakkan point SL untuk memastikan tidak overtrade dan mengawal margin level anda..... anggap sahaja bukan rezeki sekiranya SL......

      tapi dalam teknik PBT bagi high chart seperti daily chart ini, inilah yg paling digemari sekiranya terkena titik SL.... nak tahu kenapa, boleh nantikan ulasan seterusnya apabila sampai price yg sepatutnya.

      apa yg akan saya kongsikan di sini adalah pure naked trading dan kebiasaanya akan make 3 win 1 loss, atau 4 win 1 loss..... so jgn takut untuK loss, kerana win menati anda di hadapan.

      sy tidak mewajibkan anda semua 100% mengikuti analisis saya, ini hanyalah signal dan analisis hasil pemahaman dan pengalaman saya trade selama 5 tahun.

      sesiapa nak follow dipersilakan..... bagi yg tidak berminat tidak menjadi masalah.... trade is a journey of emotion

      T.A.Y.O.R ( trade by your own risk )
      Last edited by tahanpancut; 21-11-2013 at 05:03 AM.
      ForeverCheong, invoker and jemaing like this.

    3. #3
      VIP_wannabe
      Points: 6,009, Level: 33
      Level completed: 3%, Points required for next Level: 341
      Overall activity: 16.0%
      Achievements:
      Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
      This user has no status.
       
      I am:
      ----
       
      tahanpancut's Avatar
      Join Date
      Jan 2012
      Posts
      124
      Post Thanks / Like
      Points
      6,009
      Level
      33
      Mentioned
      5 Post(s)
      Tagged
      0 Thread(s)
      Rep Power
      13

      Re: signal dan analisis berdasarkan PBT

      seperti post sy yg seblum ini, target EJ adalah downtrend.....

      so bagi memaksimumkan profit.... bolehlah diaplikasikan teknik saya ini.... bagi PBT untuk chart H4 dan ke atas, kebarangkalian untuk win adalah hampir 99%, sekiranya PBT daily yg sy pamerkan di atas, maka sudah pasti ia akan turun juga ke level 61.8, seperti ditanda. tetapi keadaan semalam disebabkan news kuat telah berjaya membelah benteng point SL...... seperti yg sy katakan jgn risau untuk kene SL..... sb sekiranya PBT daily, kalau kene SL.... terus segera make sekali lagi sell dgn melebihkan sedikit size lot...... sebagai contoh.... sekiranya post adalah 2 lot, maka apabila kene SL, buka post baru dgn size lot 3.....

      bagi situasi di atas, kedudukan price adalah dalam zon "PBT ZELG" , oleh itu tidak perlua ditambah size lot pun takpe kekalkan pada 2 lot, kerana dalam PBT ZELG, nilai SL adalah sgt kecil, dan bila dibuka sell kembali, nilai yg loss sebelum ini dapat dicover semula... tetapi jika margin level anda besar atau ada sedikit tamak bolehlah ditambah size lot menjadi 3 so dalam petak SL tadi dapat dicover dan juga make profit.... oleh itu nilai profit akan menjadi sekali ganda dari target asal..... sebagai contoh sekiranya awalnya maybe untung USD100, akan menjadi untung USD200 sekiranya SL dilanggar..... hebat bukan....

      dan ternyata skrng EJ telah turun dgn lajunya mengenai level 61.8, seterusnaya popit. boleh rujuk chart di bawah.

      EJ 21.11.jpg
      jemaing and invoker like this.

    4. #4
      VIP_wannabe
      Points: 6,009, Level: 33
      Level completed: 3%, Points required for next Level: 341
      Overall activity: 16.0%
      Achievements:
      Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
      This user has no status.
       
      I am:
      ----
       
      tahanpancut's Avatar
      Join Date
      Jan 2012
      Posts
      124
      Post Thanks / Like
      Points
      6,009
      Level
      33
      Mentioned
      5 Post(s)
      Tagged
      0 Thread(s)
      Rep Power
      13

      Re: signal dan analisis berdasarkan PBT

      dalam teknik PBT, perubahan arah trend apabila terkena SL kebiasaanya adalah pada tf H1 dan ke bawah..... bagi tf H4 dan ke atas, amat jarang sekali berlaku perubahan trend apabila break SL.... ini adalah hasil pengalaman saya.

      mungkin ada yg masih belum jelas teknik PBT ini, dan tak faham langsung apa itu PBT..... boleh hubungi saya untuk perseonal coaching atau hadir ke sesi perbincangan yg saya adakan di banyak tempat di seluruh malaysia atas permintaan dan masa.

      bagi yg dekat dengan kawasan saya sabak bernam, boleh terus hubungi saya untuk temujanji personal coaching....

      bagi kawasan luar, boleh hubungi saya untuk set masa personal coaching berkumpulan..... biasanya 3-8 orang bergantung kepada jarak dan masa.

      buat masa ini saya tidak adakan kelas buat sementara waktu, hanya adakan sesi table talk personal coaching sahaja, kerana pada pendapat saya, anda akan lebih mudah faham apabila berjumpa dan berbincang dalam satu meja.

      minggu lepas saya ada di shah alam.....

      hujung bulan ni saya akan ke batu pahat johor

      dan awal bulan desember saya akan kembali ke melaka semula.... lokasi di melaka kali ni bukan lagi di pusat bandar, tetapi di kawasan alor gajah dan masjid tanah.
      jemaing and invoker like this.

    5. #5
      VIP_wannabe
      Points: 6,009, Level: 33
      Level completed: 3%, Points required for next Level: 341
      Overall activity: 16.0%
      Achievements:
      Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
      This user has no status.
       
      I am:
      ----
       
      tahanpancut's Avatar
      Join Date
      Jan 2012
      Posts
      124
      Post Thanks / Like
      Points
      6,009
      Level
      33
      Mentioned
      5 Post(s)
      Tagged
      0 Thread(s)
      Rep Power
      13

      Re: signal dan analisis berdasarkan PBT

      berikut adalah sell limit bagi pair EJ H1................ teknik sell limit dan buy limit dan setting TP dan SL, adalah asas dalam PBT.....

      boleh rujuk chart di bawah

      ej 21.11 baru.jpg
      invoker and jemaing like this.

    6. #6
      VIP_wannabe
      Points: 6,009, Level: 33
      Level completed: 3%, Points required for next Level: 341
      Overall activity: 16.0%
      Achievements:
      Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
      This user has no status.
       
      I am:
      ----
       
      tahanpancut's Avatar
      Join Date
      Jan 2012
      Posts
      124
      Post Thanks / Like
      Points
      6,009
      Level
      33
      Mentioned
      5 Post(s)
      Tagged
      0 Thread(s)
      Rep Power
      13

      Re: signal dan analisis berdasarkan PBT

      dalam teknik PBT, untuk mengelakkan loss and control margin agar takkan MC ( margin call ) amatlah mudah untuk diaplikasikan.

      biasanya saya galakkan untuk trade hanya dalam 5-10% margin sahaja....

      macam mana untuk mengira peratusan tersebut...... sebagai contoh modal trade dlm akaun anda usd1000 , oleh itu 10% daripada modal adalah usd100..... nilai 10% tersebut hendaklah dalam kotak SL.......

      modal usd1000
      risiko 10% = usd100

      1) SL 100pip
      risiko 10% = usd100
      saiz lot yg patut dibuka = risiko/SL = 100/100 = USD1
      USD1 dalam MT4 adalah 0.1 lot

      2) SL 50pip
      risiko 10% = usd100
      saiz lot yg patut dibuka = risiko/SL = 100/50 = USD2
      USD2 dalam MT4 adalah 0.2lot


      Kebiasaannya untuk PBT chart TF H1 dan ke bawah sy galakkan untuk guna 5% margin
      untuk PBT chart TF H4 dan ke atas sy galakkan guna 10% margin


      dalam teknik PBT kebiasaannya nisbah TP adalah lagi besar dari SL.
      Nilai TP biasanya 1.5 atau 2 kali lebih besar dari SL.....

      Oleh itu trade menjadi berbaloi dgn keuntungan dimana jika nisbah adalah 1.5 kali lebih besar maka sekiranya loss anda akan loss 10% dari modal, tetapi apabila winn anda akan dapat 15% lebih banyak dari modal.
      Last edited by tahanpancut; 21-11-2013 at 11:52 AM.
      invoker and jemaing like this.

    7. #7
      VIP_wannabe
      Points: 6,009, Level: 33
      Level completed: 3%, Points required for next Level: 341
      Overall activity: 16.0%
      Achievements:
      Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
      This user has no status.
       
      I am:
      ----
       
      tahanpancut's Avatar
      Join Date
      Jan 2012
      Posts
      124
      Post Thanks / Like
      Points
      6,009
      Level
      33
      Mentioned
      5 Post(s)
      Tagged
      0 Thread(s)
      Rep Power
      13

      Re: signal dan analisis berdasarkan PBT

      agak pening melihat pergerakkan EJ malam tadi dgn kenaikkan yg tak disangka sangka akibat news yg bertindih2.... namun situasi ini adalah perkara biasa dalam dunia forex memandangkan dah nak hujung tahun......

      berbalik pada analisis PBT sebelum ini, melalui chart yg sy pamerkan tentang sell limit EJ, nampaknya telah naik dan mengenai price SL..... dan loss. dalam situasi ini, jgn sesekali membuka lagi post sell apabila terkena SL..... kenape? mesti anda tertanya2 sebab sebelum ini sy terus buka sell dgn lot lebih besar.......

      haaaaaaa.... mungkin anda terlepas satu info..... info dimana, buka semula sell dgn lot lebih besar apabila PBT tersebut dlm chart H4 dan ke atas......, jika anda lihat chart sebelum ini adalah chart H1.... oleh itu jika terkena SL, jgn sesekali buka sell ..... biarkan loss terkena SL, dan mula menari PBT yg lain......

      kenape PBT di h1 break? hal ini kerana ada PBT yg lebih besar di chart TF H4 dan ke atas....dala pergerakkan semalam, ada PBT lebih utama telah terbentuk dalam chart D1, menyebabkan PBT H1 terpaksa menyerah kalah.....

      harap ilmu ini dapat dimanfaatkan..... T.A.Y.O.R
      invoker and jemaing like this.

    8. #8
      VIP_wannabe
      Points: 6,009, Level: 33
      Level completed: 3%, Points required for next Level: 341
      Overall activity: 16.0%
      Achievements:
      Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
      This user has no status.
       
      I am:
      ----
       
      tahanpancut's Avatar
      Join Date
      Jan 2012
      Posts
      124
      Post Thanks / Like
      Points
      6,009
      Level
      33
      Mentioned
      5 Post(s)
      Tagged
      0 Thread(s)
      Rep Power
      13

      Re: signal dan analisis berdasarkan PBT

      cubaan PBT AUD di TF D1, sell limit

      aud daily 22.11.jpg
      invoker likes this.

    9. #9
      VIP_wannabe
      Points: 6,009, Level: 33
      Level completed: 3%, Points required for next Level: 341
      Overall activity: 16.0%
      Achievements:
      Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
      This user has no status.
       
      I am:
      ----
       
      tahanpancut's Avatar
      Join Date
      Jan 2012
      Posts
      124
      Post Thanks / Like
      Points
      6,009
      Level
      33
      Mentioned
      5 Post(s)
      Tagged
      0 Thread(s)
      Rep Power
      13

      Re: signal dan analisis berdasarkan PBT

      bagi sesiapa yg trade comodities GOLD TF D1, berdasarkan pemerhatian di chart GOLD, telah berlaku break PBT , oleh itu boleh setkan

      SELL LIMIT price 1268.33 , TP 1227.69 , dan SL 1294.38
      invoker and jemaing like this.

    10. #10
      VIP_wannabe
      Points: 6,009, Level: 33
      Level completed: 3%, Points required for next Level: 341
      Overall activity: 16.0%
      Achievements:
      Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
      This user has no status.
       
      I am:
      ----
       
      tahanpancut's Avatar
      Join Date
      Jan 2012
      Posts
      124
      Post Thanks / Like
      Points
      6,009
      Level
      33
      Mentioned
      5 Post(s)
      Tagged
      0 Thread(s)
      Rep Power
      13

      Re: signal dan analisis berdasarkan PBT

      kalau berdasarkan pemerhatian, ada PBT HCR masih belum di test di pair EJ..... oleh itu, bagi sesiapa yg nak sell EJ bolehlah cuba ambik TP di 135.55 di daily pivot

      T.A.Y.O.R
      Last edited by tahanpancut; 22-11-2013 at 10:40 AM.
      jemaing and invoker like this.

    11. #11
      VIP_wannabe
      Points: 6,009, Level: 33
      Level completed: 3%, Points required for next Level: 341
      Overall activity: 16.0%
      Achievements:
      Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
      This user has no status.
       
      I am:
      ----
       
      tahanpancut's Avatar
      Join Date
      Jan 2012
      Posts
      124
      Post Thanks / Like
      Points
      6,009
      Level
      33
      Mentioned
      5 Post(s)
      Tagged
      0 Thread(s)
      Rep Power
      13

      Re: signal dan analisis berdasarkan PBT

      EJ downtrend.............

    12. #12
      VIP_wannabe
      Points: 6,009, Level: 33
      Level completed: 3%, Points required for next Level: 341
      Overall activity: 16.0%
      Achievements:
      Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
      This user has no status.
       
      I am:
      ----
       
      tahanpancut's Avatar
      Join Date
      Jan 2012
      Posts
      124
      Post Thanks / Like
      Points
      6,009
      Level
      33
      Mentioned
      5 Post(s)
      Tagged
      0 Thread(s)
      Rep Power
      13

      Re: signal dan analisis berdasarkan PBT

      pergerakkan EJ sudah pasti ke bawah apabila berlaku PBT LCS

      berikut adalah chart EJ 26/11/2013 pukul 2.30pagi

      ej h1 26.11.jpg

      sell price EJ 137.45 , TP 137.11 , SL 137.75

      T.A.Y.O.R
      jemaing and invoker like this.

    13. #13
      VIP_wannabe
      Points: 6,009, Level: 33
      Level completed: 3%, Points required for next Level: 341
      Overall activity: 16.0%
      Achievements:
      Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
      This user has no status.
       
      I am:
      ----
       
      tahanpancut's Avatar
      Join Date
      Jan 2012
      Posts
      124
      Post Thanks / Like
      Points
      6,009
      Level
      33
      Mentioned
      5 Post(s)
      Tagged
      0 Thread(s)
      Rep Power
      13

      Re: signal dan analisis berdasarkan PBT

      selepas pukul 2.30pagi tadi punyer signal dah TP.... skrng kita cari pasal lagi dgn EJ sebab terbentuk sekali lagi PBT LCS di H1

      boleh rujuk chart di bawah , EJ, H1 pukul 5.00pagi

      sell limit EJ 136.30, TP 135.93 , SL 136.75

      ej 26.11 5pagi.jpg
      invoker and jemaing like this.

    14. #14
      VIP_wannabe
      Points: 6,009, Level: 33
      Level completed: 3%, Points required for next Level: 341
      Overall activity: 16.0%
      Achievements:
      Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
      This user has no status.
       
      I am:
      ----
       
      tahanpancut's Avatar
      Join Date
      Jan 2012
      Posts
      124
      Post Thanks / Like
      Points
      6,009
      Level
      33
      Mentioned
      5 Post(s)
      Tagged
      0 Thread(s)
      Rep Power
      13

      Re: signal dan analisis berdasarkan PBT

      persoalan yg ramai trader tanya saya masa personal coaching adalah soalan yg serupa iaitu :

      "pair ape yg sesuai untuk teknik PBT ini dan timeframe chart ape yg sesuai ? "

      jawapannya mudah......

      teknik PBT ini amat sesuai untuk semua pair dan semua timeframe...... cuma dalam tread di clan ini, sy hanya bagi contoh untuk pair EJ sahaja..... sy rasa ukuplah pair EJ saya bagi sebagai contoh......
      jemaing and invoker like this.

    15. #15
      VIP_wannabe
      Points: 6,009, Level: 33
      Level completed: 3%, Points required for next Level: 341
      Overall activity: 16.0%
      Achievements:
      Tagger Second ClassVeteran5000 Experience Points
      This user has no status.
       
      I am:
      ----
       
      tahanpancut's Avatar
      Join Date
      Jan 2012
      Posts
      124
      Post Thanks / Like
      Points
      6,009
      Level
      33
      Mentioned
      5 Post(s)
      Tagged
      0 Thread(s)
      Rep Power
      13

      Re: signal dan analisis berdasarkan PBT

      stanby, EJ nak buat terjunan bebas pandalela rinong 10meter platform

    Page 1 of 2 12 LastLast

    Similar Threads

    1. Signal Forex Scalping n Swing
      By zantara133 in forum Forex, Trust Fund, Bond, Gold
      Replies: 5
      Last Post: 10-11-2013, 02:51 AM

    Tags for this Thread

    Bookmarks

    Posting Permissions

    • You may not post new threads
    • You may not post replies
    • You may not post attachments
    • You may not edit your posts
    •